20Apr2024
COVID-19 Big Hearts Policy Update Calling All Climate Champions To Apply

Contact

Str. Oltului 6 - Brasov

asociatia.academiadebine@gmail.com

+40 740 932 448

CRESC – Proiect cofinanţat de Fundaţia Alber şi Alphaville Arena

Nevoia identificată  

Conform statisticilor OMS pentru regiunea europeană, tulburările de depresie și anxietate se situează în topul primelor cinci cauze de boală la copii și adolescenţi. 1 din 5 copii de vârstă şcolară are o dificultate emoţională sau de comportament, 1 din 8 copii va primi un diagnostic de tulburare de sănătate mintală, iar comportamentele de bullying au devenit un tipar comportamental in cadrul relationarii.

Potrivit estimărilor internaţionale și ale organizaţiei Salvaţi Copiii, din cei 3,8 milioane de copii din România, peste 730.000 ar suferi de o tulburare de sănătate mintală. Tratamentul copiilor implică, în mod obligatoriu, intervenţii în contexte naturale ale copilului, la şcoală sau acasă. România oferă strict asistenţă limitată în cabinete de specialitate, orientată excesiv spre curativ, în detrimentul prevenţiei. Serviciile de promovare a sănătăţii mintale şi de prevenire a tulburărilor de sănătate mintală la copii și adolescenţi lipsesc din sistemul public.

Prin activitatile sale proiectul urmărește creșterea gradului de atenție față de sănătatea mintală, a interesului pentru promovarea sănătății mintale, cunoașterea și urmarea măsurilor de prevenție

Partener

Proiect cofinanţat:
Fundaţia Alber
Alphaville Arena

Categorie:

Sănătate mintală
Educaţie
Dezvoltare Personală

Perioada:

Septembrie - Decembrie 2021

CRESC: Conștientizare Responsabilitate Educație Sănătate Conexiune

Scopul proiectului:

Promovarea sănătății mintale prin creșterea stimei de sine, management al stresului și anxietății, învățarea unor tehnici de reglare emoțională și interacțiune cu ceilalți în cazul elevilor de gimnaziu. Scopul va fi atins prin activități de prevenție și educație nonformală, cu ajutorul cărora copiii vor învăța modalități de reglare emoțională și mecanisme adaptative de a răspunde la stres, vor fi încurajați să realizeze activități recreative care să reducă anxietatea, vor învăța tehnici de socializare cu semenii.
Beneficiarii proiectului sunt elevii din clasele V-VIII ai unei scoli gimnaziale din Brasov, profesorii si parintii acestora.

Beneficiari

Beneficiarii proiectului sunt elevii din clasele V-VIII ai unei scoli gimnaziale din Brasov, profesorii si parintii acestora.

Activităţi implementate prin proiect:

Workshop-uri interactive de sănătate mintală pentru elevi

Cultivarea stimei de sine,cresterea nivelului de autocunoastere, conștientizarea și prevenția anxietății, depresiei, bullyngului - 2 module.

Workshop cadre didactice

Workshop-uri pentru cadre didactice pentru conștientizare și prevenție anxietate, depresie, bullying, strategii și îndrumări de interventie la clasa – 2 module.

Workshop părinți

Workshop-uri pentru părinți cu scopul constientizării și prevenției anxietății, depresiei, bullyingului, strategii și îndrumări in relatia cu copilul- 2 module.

Ateliere de dezvoltare personala si emotionala pentru elevi

Ateliere de dezvoltare personala si emotionala pentru elevi. Ateliere de dezvoltare personală au în vedere indrumarea copiilor spre autocunoastere si explorarea identitatii pentru identificarea si accesarea resurselor proprii, dezvoltarea unor mecanisme sanatoase de socializare, comunicare si ascultare activa, descoperirea, înțelegerea si prelucrarea propriilor emoții, dezvoltarea abilitatilor de gestionare a situațiilor școlare, familiale și sociale, descoperirea si formarea propriilor abilitati de rezolvare a problemelor si conflictelor, depasirea blocajelor, conectarea la corp si accesarea unei stari interioare de bine. 

Atelierele vor fi structurate pe 10 module și se vor desfășura pentru 3 grupe a câte 8 copii.

Broşuri, materiale informative, resurse educaţionale

Campanie online de conștientizare şi prevenție

Proiect CRESC

Cofinanţat: Fundaţia Alber Alphaville Arena

Rezultate

2 workshopuri sănătate mintală / clase desfăşurate fizic la 30 de clase gimnaziale (764 elevi participanţi)
4 workshopuri sănănate mintală pentru părinţi (55 părinţi participanţi)
4 workshopuri sănănate mintală pentru profesori (22 profesori participanţi)
Evaluarea calitativă a impactului prin aplicarea de chestionare elevilor
Ateliere de dezvoltare personală pentru 26 de elevi selectaţi din cele 2 şcoli partenere în proiect (3 grupe- întâlniri cu frecvenţă săptămânală)
Aplicarea Inventarului Stimei de sine Coopersmith la începutul şi la finalul atelierelor, pentru evaluarea beneficiilor şi impactului
Realizarea evaluărilor psihologice individuale pentru fiecare beneficiar din cadrul atelierelor
Realizarea feedbackului individual către părinţi la finalul atelierelor
Realizarea feedbackului individual către părinţi la finalul atelierelor
Ghid cu informaţii, strategii, link-uri utile, pentru părinţi şi profesori în relaţie cu preadolescentul
Ghid de sănătate mintală, informaţii, strategii şi linkuri utile pentru preadolescenţi
Broşuri pentru campania de conştientizare şi prevenţie